Była moją babcią - aniołem stróżem od początku mojego życia. Jako pierwsza trzymała mnie w rękach, zaraz po mamie. Kiedyś powiedziała mi co wtedy czuła "Myślałam, że trzymam ósmy cud świata i nikomu nie chciałam Cię oddać". Była także najlepszą gospodynią domową i strażniczką domowego ogniska - chorobliwie dbała o czystość i porządek. Potrafiła wspaniale gotować i nawet jak podała komuś swój przepis to nigdy nikomu nie udało się powtórzyć jej kulinarnych dzieł. Była niezwykle dokładna w działaniu, potrafiła wspaniale szyć i cerować. Była wrażliwą osobą i przez to często płakała i nie spała w nocy jak komuś działa się krzywda.
Babciu za mną ciężki czas, brakuje mi Twojego wsparcia i rozmowy. Chciałabym po pracy zjeść coś w Twojej kuchni smacznego i napić się z Tobą kawki, ale przede wszystkim brakuje mi Ciebie. Tęsknimy<3
Ku pamięci...
zapalił(a) znicz dnia 2024-09-17
Twoja pierworodna
zapalił(a) znicz dnia 2023-09-18
Piszę tu do Ciebie, bo teraz jest takie modne pisanie do siebie, tylko że Ty mi nie odpowiadasz...albo ja tego nie dostrzegam. Życie jest pełne przykrości, babciu chciałbym się przytulić ❤️
Ku pamięci...
zapalił(a) znicz dnia 2023-09-17
Wnusia
zapalił(a) znicz dnia 2022-09-22
Babciu, mam za sobą bardzo ciężki czas. Tak mi brakuje Twojej rady i dni tylko we dwie. Gorącego krupniku i sałatki z czerwonej kapusty, okraszonych ziemniaczków. Ciepła i przytulenia. Ciebie...
Ku pamięci...
zapalił(a) znicz dnia 2022-09-17
Twoja wnuczka
zapalił(a) znicz dnia 2021-09-18
Świat zapłakał, że to już 10 lat. Wczoraj nie mogłam, ale dziś piszę, że pamiętam i tęsknota nie minęła. Uczę się z nią żyć. Wiem i wierzę, że kiedyś się spotkamy. Kocham Cię Babciu <3
- ulubieni kucharze: Makłowicz, Kuroń, Okrasa - ulubione seriale TV: Kryminalni, W11, Na Wspólnej - ulubione czasopismo: Życie na gorąco - ulubione zajęcie: rozwiązywanie krzyżówek - ulubione słowa/wyrażenia: Ty Piorunie jasny!, Ach ta cholera, - ulubione dania: pomidor z cebulą i pieprzem, zimne nóżki, ozorek, chleb z masłem i solą, rapetki kurze (do ogryzania)
Justyna Moreń
Przepis babci na ogórki małosolne: Składniki: - dobre ogórki: ogórek powinien być twardy ale nie niedojrzały, musi mieć wystające wypustki, nie być ani za mały ani za duży, bo jak jest za duży to może być pusty w środku, nie ze sklepu tylko z rynku, polski - świeży koper kupiony na rynku - korzeń chrzanu - czosnek - sól niejodowana (bardzo ważne!!!) Ogórki należy robić w glinianym naczyniu. Na sam dół kładziemy koper, następnie chrzan i czosnek (pokrojone), wkładamy pionowo ogórki ze ściętymi końcówkami, szczelnie wypełniająć naczynie, następnie ponownie wrzucamy chrzan i czosnek, na górę kładziemy koper i zalewamy wcześniej przegotowaną ciepłą ale nie gorącą, osoloną wodą, przykrywamy naczynie talerzem i na to kładziemy kamień i trzymamy kilka dni aż dojrzeją.
Strona KuPamięci wykorzystuje pliki cookie ("ciasteczka") w celu
zapewnienia dostępu do treści (więcej informacji).
Zmiana ustawień dotyczących przechowywania ciasteczek możliwa jest
bezpośrednio z poziomu Twojej przeglądarki.